De Europese Unie

De EU is ontstaan (verdrag van Maastricht 1993) vanuit de E.E.G. (1958 – 1993) een economische samenwerking tussen diverse rijkere west Europese landen. In de laatste jaren is de EU zeer snel gegroeid. Ex oostblok en balkan landen hebben zich bij de EU gevoegd.

Een belangrijk onderdeel van de EU is de EURO die wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Niet alle lidstaten hebben de EURO.

Tevens zijn veel lidstaten ook lid van ‘het verdrag van Shengen’ dat zorgt voor vrij verkeer van personen tussen de aangesloten landen.

De EU bestaat uit grofweg 3 instanties; het Europees parlement, Europese raad (niet te verwarren met de raad van Europa) en aan het hoofd de Europese Commissie. Verder informatie vindt u op https://europa.eu/european-union/index_nl

Wat doet de EU nu voor ons?
De EU maakt voornamelijk wet en regelgeving. Op dit moment komt meer dan 50% van alle nieuwe wetgeving en wetsaanpassingen vanuit Brussel.
Verder betaald NL miljarden aan de EU en krijgt weer miljarden terug uit Brussel in de vorm van subsidies. Het resultaat; de EU kost Nederland ca. 4 miljard per jaar…