Scenario’s

Hier volgen enkele scenario’s voor een mogelijke NEXIT. Deze scenario’s berusten op inschatting

Meerdere EU lidstaten overwegen tegelijkertijd hun ‘exit’.

Dit is een zeer waarschijnlijk scenario gezien de sterke anti EU sentimenten in diverse EU lidstaten op dit moment.
Dit zal een NEXIT vereenvoudigen omdat de EU dan zo goed als geheel uitelkaar valt. We zijn dan instaat om bilaterale overeenkomsten te sluiten met landen die voor Nederland van belang zijn.


Landen die op dit moment sterke anti-EU regeringen hebben;
– Italie
– Hongarije
– Polen

Maar ook in Frankrijk (Le Pen), Spanje (VOX) en Duitsland (AfD) zijn politieke partijen die anti-EU zijn. Deze zgn ‘rechtse’ partijen groeien flink…
Wanneer een nieuw kabinet serieus de scenario’s cq mogelijkheden van een NEXIT laat onderzoeken en doorrekenen zal dit opzich al een enorme schok creëren in EU Brussel. En dan hebben we nog niet eens een ‘referendum’ gehouden over een NEXIT…

Nederland stapt alleen uit de EU

Dit is een scenario wat mogelijk is en meerdere stappen kent. Belangrijk is dat Nederland binnen de Douane Unie blijft om zodoende het vrije verkeer van goederen en diensten te waarborgen tussen lidstaten. Vervolgens zal er een ‘afrekening’ moeten plaatsvinden, ten gunsten van Nederland omdat wij een grote bijdrage leveren aan de EU schatkist. Simpel gesteld; Nederland zegt zijn lidmaatschap op en volgt dus geen wet en regelgeving meer vanuit Brussel. De parlementaire medewerkers en andere leden binnen de EU, namens Nederland, worden teruggeroepen.

In eerste instantie blijft Nederland nog lid van de EURO zone (de € als munt) en van het ‘Schengen’ verdrag (vrij verkeer van personen). Echter kunnen wij tzt beslissen om over te gaan op een eigen munt en ook om het Shengengebied te verlaten (grensbewaking).